У водіїв вантажівок з’явилася можливість скасувати деякі штрафи, виписані Укртрансбезпекою

Новини

84За перевищення допустимої перевезеної маси вантажу, водіїв вантажних транспортних засобів можуть оштрафувати. Штраф накладає Укртрансбезпека.

При цьому його можуть виписати у двох випадках:

  • якщо проведено зважування автомобіля на пересувному або стаціонарному пункті вагового контролю;
  • на підставі товаротранспортної накладної на вантаж, виданої водієві як супровідні документи.

По-друге, відомості про діяльність підприємства або організації, зазначені в товаротранспортній накладній, слугують для підтвердження господарської операції, що проводиться цією компанією. І якщо в документі вказано масу вантажу, що перевозиться, то це значення не може вважатися точним показником фактичної маси вантажу, що перевозиться.

Часто інспектор Укртрансбезпеки бере масу вантажу в накладній і порівнює її з характеристиками вантажного автомобіля, зазначеними у свідоцтві реєстрації транспорту. На підставі розбіжностей у бік перевищення допустимої норми виписується штраф. Так ось, така постанова про порушення не може бути дійсною і її можна оскаржити і скасувати.

На фактичну вагу навантаженого автомобіля впливає безліч чинників (часткове розвантаження або дозавантаження на маршруті, рівень пального в баку, неточні відомості про масу вантажу в ТТН тощо). Тому причиною накладення штрафу може бути тільки точне зважування на пункті контролю. І тільки в разі виявлення переваги. При цьому ваговий контроль має проводитися на обладнанні, що має свідоцтво про точність роботи і пройшло сертифікацію. В інших випадках накладений штраф не буде правомочним.

Оцініть автора
АвтоПодбор
Додати коментар